BOAT SHOW 2004
Fuar zamanları ve yerlerini öğrenmek için tıklayınız...
Fuar zamanları ve davetiye
 

HİZMETLERİMİZ
Hizmetlerimiz hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız

Hizmetlerimiz

 

 

SİGORTA BÖLÜMÜ
Sizlere sigorta  üzerine hizmet vereceğimiz Atılım Grup Sigorta faaliyete başlamıştır.

Sigorta bölümü

Genel tanımlar:

 

Gemi:

Adı,tonilatosu ve kullanım amacı ne olursa olsun denizde ve iç sularda kürekten başka bir aygıtla yola çıkabilen aracı ifade eder.

 

Ticari yat :

Yat tipinde inşa edilmiş,kamarası,tuvaleti,lavabosu,mutfağı olan,ticari olarak gezi ve spor amacıyla yararlanılan,yük,yolcu veya balıkçı gemisi niteliğinde olmayan,taşıdığı yolcu kapasitesi on ikiyi (dahil) ya da kabotaj seferinde yüz mille sınırlı,en yakın karadan yirmi milden daha fazla uzaklaşmamak şartıyla,taşıdığı yolcu sayısı otuz altıyı (dahil) geçmeyen ve tonilato belgesinde ticari yat olduğu belirtilen gemiyi ifade eder.

 

Özel Yat:

Yat tipinde inşa edilmiş,kamarası,tuvaleti,lavabosu,mutfağı olan,taşıdığı yolcu sayısı on ikiyi (dahil)geçmeyen gezi ve spor amacıyla yararlanılan,tonilato belgesinde özel yat olduğu belirtilen gemiyi ifade eder.

 

Ticari sürat motoru:

Su sporları amacıyla ticari faaliyette kullanılan,şişme lastik,fiberglas veya saç bot biçimindeki hızlı ve tonilato belgesinde ticari sürat motoru olduğu belirtilen deniz aracını ifade eder.

 

Amatör Balıkçı teknesi:

Tam boyları sekiz metreden az ve motor gücü ile yürütülen amatör balıkçılık yapmak amacıyla kullanılan deniz aracını kapsar.

 

Liman seferi:

Sınırları belli limanlar içerisinde yapılan seferleri ifade eder.

Kabotaj seferi:

Liman seferi bölge sınırları aşılarak Türkiye Limanları arasında yapılan seferi ifade eder.

 

Yakın Kıyısal sefer:

Kabotaj seferi sınırları aşılarak Akdeniz’de Mataban Burnu’ndan Girit’in batısındaki Krio Burnu’na ve oradan İsrail’in Yafa kentinin güney sınırına çekilen çizginin kuzeyinde kalan ve Karadeniz’i de kapsayan seferi ifade eder.

 

Uzak sefer:

Yakın Kıyısal sefer bölgesi sınırları aşılarak yapılan seferi ifade eder.

 

Sigorta hakkında;

Teknenin evrakları eksik ise herhangi bir hasar durumda sigorta şirketiniz hasarınızı tazmin etmez.Sigortalı deniz araçlarında tekne kullanılsın ya da kullanılmasın mutlak surette tekne evraklarının sürelerinin geçerli olması gerekir.

 

 

Sıkça sorulan sorular:

 

Amatör Balıkçı tekneleri vergi öder mi?

Amatör balıkçı tekneleri motorlu taşıtlar vergisine tabiidir.

 

Şişme botlar vergi öder mi?

Şişme botlar  motorlu taşıtlar vergisinden istisnadır.

 

Deniz motosikletleri vergi öder mi?

Deniz motosikletleri motorlu taşıt vergisinden istisnadır.

 

Liman kaydı olan bir tekneye Belediye ruhsatı gerekir mi?

Liman kaydı olan bir tekneye Belediye Ruhsatının alınması ihtiyaridir.

 

 

Gemi sağlık cüzdanı alınması gerekli midir?

Deniz üzerinde Adı,Tonilatosu ve kullanım amacı ne olursa olsun idenizde kürekte başka aygıtla yola çıkabilen deniz araçlarından İl ve İlçe Tarım İl Müdürlüklerine kayıtlı olsun olmasın 0-250 net ton olan Şahsa veya resmi Kuruma veya Büyükşehir Belediyesine veya Belediyeye ait” Balıkçı,Süngerci,Tahlisiye,Gezinti,yat ve yelkenli,Turistik,motor(Kum ve yolcu)deniz otobüsleri,Şehir hatları ve arabalı vapurlar,Çekici römorkör ve Kılavuz motorları,Sürat tekneleri ve benzeri tekneler “gibi gemiler sağlık resmi kanunu uygulama yönetmeliğinin 19.maddesine göre Türk Limanları arasında çalışan ve kabotaj hakkına sahip 250 net tona kadar olan gemilere yıllık gemi sağlık cüzdanı verilir.

 

Katma değer vergisi istisna belgesi neleri kapsar:

Katma değer vergisi kanunun 13.maddesinin A bendinde ve 48 seri numaralı genel tebliği uyarınca faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz,hava ve demiryolu taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere;

            -Bu araçların teslimi,

            -Bu araçlar la ilgili olarak verilen tadil,bakım,onarım hizmetleri ile,

            -Gerçek usulde Katma Değer Vergisi mükelleflerine bu araçların imal ve inşası ile ilgili yapılan teslim ve hizmetler,

            istisna kapsamına alınmıştır.

Yine aynı kanunun 16/a maddesinde ”Bu kanuna göre teslimleri vergiden istisna edilen mal ve hizmetlerin ithali Katma değer Vergisinden istisnadır ”hükmü yer almaktadır.

 

Ticari Yatlar Özel Tüketim vergisi öder mi?

İlk defa kayıt ve tescili yapılacak olan ticari yatlar Özel Tüketim Vergisini ödemekle mükelleftirler.

 

Özel Tüketim vergisini kimler öder.?

1 Ağustos 2002 tarihinde yürürlüğe giren Özel Tüketim Vergisi kanunu, kayıt ve tescile tabi olan özel ve ticari amaçlı  kullanılan deniz araçlarının ilk iktisap ve ithalinde bir defaya ÖTV ödeneceği hükme bağlanmıştır.Bu oran KDV’siz mal bedelinin % 8 ‘i olup,fatura kesilmeden önce  veya aynı gün ilgili vergi dairesine,satıcının dolduracağı beyanname ile ödenir.

 

İkinci el deniz araçlarında vergi durumu nedir.?

2 .el tekneler Özel Tüketim vergisinden istisna olup,yalnızca motorlu taşıt vergisine tabi’dirler.

 

Evrakları tam olan özel bir yat ile başka limanlara seyir edilirken herhangi bir işlem yapmaya gerek var mı?

Özel yat kayıt belgesi özel yatlarda yolculuk belgesi yerine geçtiğinden Türk Limanlarında seyir yaparken ayrıca Log belgesi düzenlenmesine gerek yoktur.Ancak gemi adamlarının hizmetlerini  belgelemesini gerektiren durumlarda Log belgesi alınması gerekmektedir.

 

Yabancı Bayraklı yatlar Türkiye’de ticari yat olarak çalışabilirler mi?

Yabancı bayraklı yatlar Yat işletme belgesi kapsamında olursa ayrıca denize elverişlilik belgesi alarak bir yıl ticari yat olarak çalışabilirler.

 

Yabancı bayraklı yatların Türkiye’de kalış süreleri ve düzenlenen evrakların geçerlilik süresi nedir.?

Yabancı Bayraklı yatların Türkiye’de kalış süreleri ilk giriş tarihinden itibaren beş yıl olup,düzenlenen Transit log belgesinin geçerlilik süresi bir yıldır.Türkiye’de kaldığı süre içerisinde yurt dışına çıkış ve tekrar giriş yapan yatların süresi  beş yıl daha uzar. 

 

 

 

 
 
                        Hizmetlerimiz    Soru&Cevap    Mevzuat Değişiklikleri    Satılık     İletişim    Anasayfa
Copyright © 2004